ProjectReports

Vraag aan de PMO'er: ben je de lieve Sinterklaas of roetveeg Piet?

Vraag aan de PMO’er: ben je de lieve Sinterklaas of roetveeg Piet?

Als je werkt voor een Project Management Office (PMO), dan richt jouw team zich op de ondersteuning en/of de sturing van projecten. Hoe word je in de rest van de organisatie en met name door de projectmanagers gezien? Je kunt immers meerdere petten opzetten. Een symbolische vergelijking tussen die ‘lieve Sinterklaas’ of de ‘roetveeg Piet’ viel plotseling te maken. Kijk maar:


De roetveeg Piet

De PMO’er die zich roetveeg Piet voelt is iemand waar vaak discussie over is. Net zoals roetveeg Piet houdt deze PMO’er van verleiden. Roetveeg Piet doet dat met strooigoed, de PMO’er doet er continu alles aan om projectmanagers te verleiden om rapportages in te dienen. Maar niet iedereen is even blij met hem of haar. Ben je niet op tijd, dan zwaait er wat. Net zoals de roe. De mensen om je heen zien je slechts als ‘hulpje’ en je wordt pas serieus genomen als zij het nodig vinden.


De lieve Sinterklaas

Deze rol van deze PMO’er is een stuk plezieriger. Je hebt daarbij het gevoel dat je de hoofdrol hebt. Vol verwachting zitten de projectmanagers op je te wachten: er wordt met spanning naar je uitgekeken, ze zijn blij als je er bent. Net zoals Sinterklaas kent deze PMO’er iedereen bij naam en vraagt of het goed met hen en hun naasten (het projectteam) gaat. Het is iemand met de intentie om anderen vooruit te helpen. Interessant is dat ook ‘de lieve Sinterklaas’ iemand is die controleert. Alle belangrijke feiten worden opgeschreven in ‘het grote boek’. Als je jezelf hierin herkent, dan ben jij als PMO’er de persoon die alle verlanglijstjes en wensen kent, ze opschrijft en ze zo goed als mogelijk gaat vervullen.


Tot slot

Ik heb nog even Google geraadpleegd op de symbolische waarde van Sinterklaas en Piet. Dit is wat ik las: ‘Ze zijn samen feitelijk een reële weergave van de werkelijkheid zoals wij die allen kennen met het goede en het kwade, het licht en het donker. Het goede moet overwinnen en wordt daarom ook met respect behandeld’. Daar sluit ik mij graag bij aan. Als PMO’er mag je soms streng zijn, net zoals roetveeg Piet, als je niet op tijd de juiste rapportages krijgt. En daar hebben wij dan weer verleidelijk strooigoed voor: ProjectReports! Zodat je jezelf Sinterklaas blijft voelen.


Een fijne pakjesavond toegewenst.


Remco Reitsma– ProjectReports – Tel: 06 – 53 24 77 43 – [email protected]

 


Interessant?

Meld je aan om 2x per maand waardevolle tips en tricks over projectmanagement te ontvangen


Aanmelden