ProjectReports

3 redenen om jouw projectmanager uit te dagen

3 redenen om jouw projectmanager uit te dagen



In de vorige blog bespraken we dat het voor opdrachtgevers en stuurgroepleden belangrijk is om besluiten te nemen. Besluiteloosheid kan immers tot hoge extra kosten leiden en de opleverdatum van een project in gevaar brengen. Tegelijkertijd zijn er ook redenen om niet overal gelijk ‘ja’ op te zeggen en jouw projectmanager uit te blijven dagen.


Reden 1: Zelfoverschatting van de projectmanager

Je (her)kent ongetwijfeld wel de projectmanager die zichzelf steeds overschat en stellig verklaart dat het allemaal wel gaat lukken. Die projectmanager spiegelt bewust een werkelijkheid voor die niet overeenkomt met de realiteit. Daardoor kunnen ‘no worries’ wat later gedurende het project toch nog ernstige zorgen opleveren. Als je wilt weten hoe je omgaat met ‘de alles voor elkaar krijgers’, lees dan deze blog nog eens. In het geval je ook zelf nog eens een rasoptimist bent is het extra opletten geblazen.


Reden 2: De projectmanager is zich niet overal van bewust

Projectmanagers uitdagen doe je als opdrachtgever natuurlijk ook omdat er onderwerpen zijn die jij beter kent en waarvan jij de context beter begrijpt. Zo zal jij bijvoorbeeld de cultuur van de organisatie en de behoeften van de toekomstige gebruikers beter begrijpen dan een extern ingehuurde projectmanager. In deze situatie gaat het er vooral om dat je als opdrachtgever kritische vragen stelt, adviseert en eventueel een aantal zaken controleert. Samen vul je elkaar aan. Op onze pagina voor opdrachtgevers lees je welke kritische vragen je kan stellen.


Reden 3: tegengas zorgt voor een beter eindresultaat

Projecten uitvoeren is en blijft mensenwerk. Stel dat je nooit uitgedaagd zou worden, dan zou het leven behoorlijk saai zijn. Van “Wat ben ik toch perfect” profiteren volgens mij alleen narcisten. Iemand die je uitdaagt doet dat, in de meeste gevallen, om jou vooruit te helpen. Als je er zo naar kijkt zie je tegengas niet als een persoonlijk aanval, maar als kans voor iedereen die bij het project betrokken is.


“TEAM: Together Everyone Achieves More” is net zoiets als het bekende “1 + 1 = 3”


Veel succes met uitdagen!


Remco Reitsma– ProjectReports – Tel: 06 – 53 24 77 43 – [email protected]

 


Interessant?

Meld je aan om 2x per maand waardevolle tips en tricks over projectmanagement te ontvangen


Aanmelden