ProjectReports

Agile in de ’oude’ organisatie? Bespaar je de moeite!

Agile in de ’oude’ organisatie? Bespaar je de moeite!

Er werd hard geapplaudisseerd voor het agile team. Het team had een grote bijeenkomst georganiseerd om het resultaat te vieren. Iedereen was blij en trots op het bereikte resultaat: de opdrachtgever, het team en de gebruikers. Nu, tien maanden later, is dit meest gemotiveerde agile team gedesillusioneerd en zijn de hoofdrolspelers die het eerst heel goed met elkaar konden vinden nu in een heftige strijd verwikkeld. Wat ging er mis?


Het ontbrak aan een vruchtbare bodem

Dit beschreven voorbeeld is helaas echt. Recent sprak ik met de verantwoordelijk product owner, een persoon die opviel door zijn enorme motivatie en gedrevenheid en nu in dit gesprek een vermoeide, bijna verslagen indruk maakte. Hij vertelde dat ook de motivatie in zijn team fors was gezakt. Daar stond hij dan als product owner met top-motivatie en alle kennis en vaardigheden om er een succes van te maken. De omgeving, de oude organisatie, werkte tegen. De vruchtbare bodem om het team succesvol te laten groeien ontbrak. Met als gevolg dat de motivatie in een diep dal terecht is gekomen.


Wat is er aan de hand?

De product owner zag als belangrijkste oorzaak het ontbreken van een toekomstperspectief voor de lijnmanagers. Met als gevolg tegenwerking. De menselijke tegenreactie is dat jarenlang opgebouwde ‘koninkrijkjes’ worden verdedigd en bestaande rollen angstvallig worden vastgehouden. Het zal immers je baan maar zijn als er in de nieuwe agile organisatie geen perspectief voor jou is. Sterker nog, regelmatig was verkondigd dat er voor lijnmanagers geen plek meer zou zijn. Geen wonder dat de motivatie van de huidige lijnmanagers ver te zoeken was.


Zelf constateer ik dat senior management de laatste maanden de agile transitie niet echt prioriteit geeft en in haar communicatie ook niet uitstraalt dat ze overtuigd is van nut en noodzaak. Dat zie je door de verminderde aandacht en middelen die de transitie nu krijgt. Zo is bijvoorbeeld het aantal coaches sterk afgebouwd en is de transitie ‘overgedragen aan de lijn’, oftewel de lijn moet het naast het reguliere werk doen. Inmiddels ontstaat een voedingsbodem voor twijfel waarin de oude en nieuwe organisatie elkaar in de weg lopen. Daardoor kunnen ontwikkelingen agile aangestuurd worden terwijl een ander deel van de organisatie hieraan niet meewerkt.


Wat te doen?

Snel duidelijkheid bieden helpt altijd. Een te lange transitiefase waarbij iedereen met vraagtekens rondloopt ondermijnt het vertrouwen. Zoals ik in mijn vorige blog heb beschreven zijn naast motivatie twee andere factoren noodzakelijk voor het realiseren van gewenst gedrag, in dit geval voor agile werken: de kennis en kunde (capaciteit) en tijd, ruimte en ondersteuning (gelegenheid). In de overgangssituatie moeten de lijnmanagers ervoor zorgen dat de agile teams ook de gelegenheid krijgen om hun werk succesvol te doen.


Hoe voorkom je botsing van belangen?

Om de beschermers van hun ‘koninkrijkjes’ mee te krijgen in de agile transitie zullen ook de lijnmanagers van de ‘oude’ organisatie:

  • gemotiveerd moeten worden (bijvoorbeeld door begeleid te worden naar een nieuwe rol)
  • begeleid moeten worden om de benodigde kennis en kunde voor hun nieuwe rol op te doen (capaciteit) en
  • ondersteuning, ruimte en tijd moeten krijgen om het bij hun agile rol passende nieuwe gedrag te vertonen (gelegenheid).


Conclusie

Zorg als verantwoordelijke voor een agile transitie dat de drie factoren van het Triade gedragsmodel voor alle betrokkenen in de agile transitie voldoende aandacht krijgen. Alleen als alle drie de factoren positief scoren zullen mensen het gewenste gedrag gaan vertonen en zal agile kans van slagen hebben.

Naast mijn jarenlange kennis op het gebied van projectmanagement deel ik graag mijn ervaringen met het Triade model. Je kan hier meer over het Triade-model lezen. Indien je meer wilt weten, stuur dan een mailtje; bij voldoende interesse kan ik een workshop over het Triade gedragsmodel organiseren. In ieder geval wens ik je veel succes met je verandertrajecten. 


Remco Reitsma – ProjectReports - Tel. 06 – 53 24 77 43 – [email protected]

 


Interessant?

Meld je aan om 2x per maand waardevolle tips en tricks over projectmanagement te ontvangen


Aanmelden