ProjectReports

Wat is de meest ideale vorm van het PMO? Gastblog 3 van 3

Wat is de meest ideale vorm van het PMO? Gastblog 3 van 3


Dit is de laatste blog naar aanleiding van een inspirerend gesprek met Eric Menger, een zeer ervaren consultant op het gebied van PMO's. Hij heeft gemerkt dat zijn vakgebied de laatste jaren steeds serieuzer wordt genomen en volwassener is geworden; meer dan ooit wordt er gekeken naar mogelijkheden en competenties. Maar wat is de meest ideale vorm van het PMO? Eric constateert een belangrijke trend.


De komst van de CPO

Steeds meer organisaties, vooral grote, stellen een CPO aan: een Chief Project Officer. Deze persoon werkt naast het besturings-tandem CEO en CFO en is verantwoordelijk voor alles wat met projecten en projectmanagement in de organisatie te maken heeft: de “Change” kant. Eric is er blij mee en zegt er het volgende over:


“In mijn ideale wereld wordt het PMO als change-organisatie net zo georganiseerd als alle andere afdelingen aan de “run-“kant, zoals HR, IT, Sales. De CPO is de topmanager binnen de organisatie die verantwoordelijk is voor veranderprocessen van alle (wereldwijde) locaties. Lokaal heeft hij managers in dienst waarbij verschillende ‘PMO hubs’ zorgen voor veranderingen die bij de strategie passen. Met de komst van een CPO wordt het PMO de ultieme serviceafdeling voor change, waarin zich verscheidene hiërarchische niveaus kunnen bevinden.”


Dit maakt het verhaal compleet. In de tweede blog beschreven we hoe je van het PMO een change-organisatie kunt maken en in de eerste blog dat het PMO niet slechts gezien moet worden als een uitvoerende organisatie.


Ter afsluiting stelde ik de vraag waarom Eric’s vakgebied volwassener geworden is. Dit is zijn duidelijke antwoord: “Het heeft te maken met toenemende complexiteiten in onze maatschappij. De wereld om ons heen verandert razendsnel. Daarnaast zijn met het uitvoeren van projecten steeds meer kosten gemoeid, kosten die overigens plotseling kunnen veranderen door economische of politieke omstandigheden. Daarnaast neemt de technische complexiteit toe en worden projecten ook vaker uitgevoerd met meer verschillende partijen dan voorheen. Volwassenheid betekent dat PMO’ers tegenwoordig echte vakspecialisten zijn en daarvoor aantoonbare certificaten moeten behalen. Er bestaan zelfs wereldwijde PMO-awards. Dat alles bij elkaar is de reden waarom ik dagelijks met zoveel plezier aan de slag ga.”


Daar sluit ik mij graag bij aan. Eric, enorm dank voor het delen van jouw kennis en expertise!


Wil je meer weten over het PMO gedachtegoed van Eric, klik dan hier voor  zijn boek: Het Project Management Office als serviceafdeling. Een aanrader.


Remco Reitsma– ProjectReports – Tel: 06 – 53 24 77 43 – [email protected]


Eric Menger is consultant Project Management, PMO en Agile bij Mojeo.

 


Interessant?

Meld je aan om 2x per maand waardevolle tips en tricks over projectmanagement te ontvangen


Aanmelden