ProjectReports

Waarom de memovelletjes aan de muur zo goed werken...

Werk jij al met Scrum? Dan ken je ze wel: de geeltjes aan de muur. Werk je er nog niet mee, dan leg ik je in deze blog uit hoe het werkt en wat je eraan hebt.

 

Zo werkt het:

Scrum is meer dan alleen met geeltjes werken. In mijn vorige blog heb ik daar al wat over uitgelegd. De memovelletjes vormen ook een belangrijk onderdeel van Scrum. Het is een heel simpel systeem. Op de geeltjes staan namelijk taken. Ze kunnen bij 3 categorieën op het zogeheten ‘Scrumbord’ hangen: To do – Doing – Done. Elke dag komt het team een kwartier bij elkaar. Elk teamlid vertelt waar hij of zij mee aan de gang gaat. Dat wordt een actiepunt voor ‘Doing’. Als een actiepunt is afgehandeld, dan verschuift het betreffende geeltje naar de categorie ‘Done’. Is het niet gelukt om het actiepunt af te ronden, dan deelt het teamlid dat met de rest en kan om hulp vragen.

Wat zijn de voordelen van die geeltjes?

1. Ze geven overzicht. Voor je team en voor jou. Je weet precies hoe het project ervoor staat als je langs de muur loopt.
2. Je medewerkers kunnen onderling van elkaar zien (en horen) waar ze mee bezig zijn.
3. Heeft iemand hulp nodig, dan kan hij dat makkelijk aangeven aan en zo worden problemen beter voorkomen en sneller opgelost.
4. Het geeft voldoening als een geeltje naar rechts verschuift. (“Fijn, afgehandeld!”)
5. De korte lijntjes, het overleg en het nauw samenwerken bevorderen de betrokkenheid bij elkaar. Dat maakt het werken leuker en prettiger. De sfeer in je bedrijf wordt er dus beter van.

Kritische noten

– Eigenlijk werken de geeltjes van Scrum het beste als iedereen elke dag aanwezig is. In de praktijk is dat niet zo. Sommige mensen werken maar een paar dagen op kantoor. Tip: laat het team onderling afspreken op welke dagen het overleg voor het Scrumbord plaatsvindt.

– De teams zijn multidisciplinair en de ideale grootte is 7 tot 10 teamleden. Bij een bedrijf van 10 tot 20 personen is het soms wat lastig om zo’n team te vormen. Tip: probeer er flexibel en pragmatisch mee om te gaan. Bij kleinere organisaties vorm je meestal vanzelf al een multidisciplinair team. Zo hebben wij zelf een club van 4 mensen.

– Veel wisselingen in het team is niet bevorderlijk voor de samenwerking. Het duurt namelijk even voordat iedereen aan elkaar gewend is en weet hoe collega’s werken. Tip: zorg voor een team waarvan je verwacht dat ze goed bij elkaar passen of waarvan je verwacht dat er weinig wisselingen zijn. Dus als iemand langdurig verlof heeft aangekondigd, dan is ie wellicht minder geschikt als teamlid.

– Werken teamleden op afstand, dan kun je ook de digitale versie van het Scrumbord gebruiken. Ik merk in de praktijk dat dit ook wel werkt. Wij hebben namelijk een ontwikkelaar in India. En omdat we natuurlijk vakidioten zijn, ontwikkelen we nu zelf een digitaal Scrumbord. Maar eerlijk is eerlijk: het is natuurlijk nog beter om face to face een kwartiertje met elkaar te overleggen.

Reageren? Of wil je gewoon eens bijpraten? Tel. 06 – 53 24 77 43

Remco Reitsma

ProjectReports

 


Interessant?

Meld je aan om 2x per maand waardevolle tips en tricks over projectmanagement te ontvangen


Aanmelden