Om ervoor te zorgen dat een beslissing breed gedragen wordt, moet je eerst uitzoeken hoe in jouw bedrijf werkelijk de besluiten worden genomen. Wie beslist er eigenlijk? En hoe zou je het willen? Als je niet van tevoren duidelijk hebt bepaald wie er beslist, dan zal degene die het meest aan het woord is tijdens de vergadering de besluitvorming een bepaalde kant op sturen. Is dat handig? Nee, want dan worden bepaalde mensen en meningen over het hoofd gezien.
Wie mag er van jou (mee)besluiten?
Om daar een goed antwoord op te krijgen is het verstandig om je dit eerst af te vragen:
1. Wil jij als directeur-eigenaar of voorzitter de besluiten in je eentje nemen? Of vind je dat jullie dat met zijn allen in het MT moeten doen?
2. Als je als team de besluiten neemt: kies je voor de meerderheid, met uitzondering wellicht van bepaalde onderwerpen?
3. Wat doe je als de stemmen staken? Heb jij dan het laatste woord?
4. Mogen teamleden ook een veto hebben?
Jij als ‘solo-knopendoorhakker’, is dat wel zo slim?
Als je ervoor kiest om zelf de beslissingen te nemen dan is dat makkelijk, duidelijk en helder. Maar… Je ontneemt belangrijke mensen in jouw organisatie het gevoel dat ze mee mogen doen. Ze hebben wellicht hun bedenkingen of het wel zo’n slim plan is om een bepaalde beslissing te nemen, maar houden hun mening voor zich omdat ze het gevoel hebben dat die er minder toe doet. Dat kan je later duur komen te staan bij de uitvoering.
Meer zeggenschap, meer draagvlak
Anders gezegd: hoe meer invloed je team kan uitoefenen bij het besluitvormingsproces, hoe meer commitment. Ze staan dan volledig achter het besluit en zullen sneller hun best doen om ervoor te zorgen dat het besluit ook goed wordt uitgevoerd. Met meer zeggenschap dus meer draagvlak en resultaat!
Volgende keer: Over beslissen valt nog veel meer te vertellen. Bijvoorbeeld over hoe je beslist. Daarvoor bestaat een handig 3 stappenplan.
Reageren? Of wil je gewoon eens bijpraten?
Remco Reitsma
ProjectReports
Tel. 06 – 53 24 77 43