ProjectReports

Jaarplan 2020: Voor welke projecten gaat het licht aan?

Jaarplan 2020: Voor welke projecten gaat het licht aan?

Voor directeuren, ondernemers of andere topmanagers is de tijd weer aangebroken waarop de verschillende afdelings- en lijnmanagers hun jaarplannen voor 2020 gaan presenteren. Ongetwijfeld zijn deze plannen van positieve aard, want iedereen zal zijn of haar project belangrijk vinden. Maar hoe prik je er nu doorheen om ook groen licht te geven aan de juiste en meest waardevolle projecten?


Het gaat om waarmaken, niet om beloften

Jaarlijks wordt er van alles beloofd. Denk daarbij aan de positieve volzinnen die in de verschillende jaarplannen jaarlijks terug te vinden zijn, zoals:

“We gaan dit jaar 5% groeien”

“We gaan een kostenbesparing realiseren van 10%”

“2020 is het jaar om elkaar te gaan versterken”

“Dit wordt het jaar om meer te gaan doen met minder mensen”


Op zich is er niets mis met al die positieve bewoordingen, want alleen het uiteindelijke resultaat telt. Daarbij kan je je ook afvragen of die beloftes wel allemaal zo goed onderbouwd zijn. Het omgekeerde ligt nu eenmaal minder lekker in het gehoor en er zullen weinig managers zijn die verantwoordelijk willen zijn voor:


“We gaan dit jaar 5% marktaandeel verliezen”

“We gaan 20% meer uitgeven”

 “2020 is het jaar om te stoppen met al die Agile teams”

“Dit wordt het jaar om minder te gaan doen met meer mensen”


Het is dus ook de tijd van extra opletten!

Hoe kun je ervoor zorgen dat 2020 gewoon een uitstekend jaar gaat worden? Dat is een behoorlijke uitdaging om te beantwoorden, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met dieper doorvragen dan wellicht gebruikelijk is. Als iemand aangeeft een grote kostenbesparing te realiseren, vraag dan eens door hoe dat precies berekend is. Wordt de verwachte 5% niet per ongeluk 2%? Hetzelfde geldt natuurlijk voor de belofte om 10% te groeien. Onderzoek welke plannen er precies aan elke belofte ten grondslag liggen en of er bijvoorbeeld ook voldoende rekening is gehouden met de concurrentie. Daarnaast moeten positieve opmerkingen zoals “we gaan elkaar meer versterken” wellicht wat nader onder de loep genomen worden. Wat is dat dan en hoe wordt het resultaat hiervan gemeten?

Realistische, haalbare en meetbare doelstellingen, gebaseerd op onderliggende plannen, daar zou het altijd om moeten gaan. Tot slot een laatste tip: vergelijk nog even het nieuwe plan met voorgaande jaarplannen. Als er gelijksoortige beloften in staan die tot op heden nog niet zijn waargemaakt, dan…

Veel succes met de jaarplannen, het doorgraven en het kiezen van heldere en winstgevende projecten.

Remco Reitsma – ProjectReports – Tel: 06 -53 24 77 43 – [email protected]

 


Interessant?

Meld je aan om 2x per maand waardevolle tips en tricks over projectmanagement te ontvangen


Aanmelden