ProjectReports

Is het goed om snellere besluiten te nemen in 2023?

Is het goed om sneller besluiten te nemen in 2023?

2022 zit er bijna op. Die laatste paar dagen van het jaar zijn altijd momenten van reflectie. Ik ging eens nadenken over de manier waarop er met besluitvorming wordt omgegaan. Wie nemen snel besluiten en wie hebben daar moeite mee? Vervolgens dacht ik aan iemand die heer en meester is in het nemen van besluiten. Het is een nogal spraakmakend type…


Elon Musk!

Wat je er ook van vindt, iedereen zal erkennen dat deze man onvoorstelbare, baanbrekende besluiten heeft genomen. Hij durft als geen ander risico’s te nemen. Als CEO van Tesla heeft hij de hele auto-industrie op zijn kop gezet. En wie had hem ooit geloofd toen hij bedacht dat je de ruimte in kan gaan alsof je gebruik maakt van het OV? Hij is inmiddels ook de oprichter van SpaceX. Recent besloot Elon om Twitter over te nemen en deed dat op een nogal spraakmakende manier. Elon blinkt uit in zijn onconventionele werkwijze. De keerzijde van zijn gedrevenheid en resultaatgerichtheid is dat zijn management-team zucht onder zijn grillige leiding en de aandelenkoers van Tesla fors is ingezakt.


Maar er zijn ook veel mensen die besluiten vermijden of eindeloos uitstellen, bedacht ik mij…  En wie lijken daarin uit te blinken?


Politici

Bijna elke week lees ik in de media dat de politiek een onderzoek heeft opgestart. Dergelijke onderzoeken worden geïnitieerd door allerlei instanties, zoals de regering, de Tweede Kamer, of een gemeente. Lastige vraagstukken worden daardoor regelmatig jarenlang vooruitgeschoven. Natuurlijk is het verstandig om onderzoek te doen om de impact en belangen goed af te kunnen wegen. Maar door géén besluit te nemen, of een besluit eindeloos vooruit te schuiven, verandert er niets. Het onderliggende probleem blijft voortbestaan, met alle bijkomende ellende van dien.


Management Teams

In mijn professionele wereld die gaat over het verbeteren van de resultaten van projecten, constateer ik regelmatig dat management-teams verbetertrajecten opschorten. “We tillen het even over het jaar heen”, is een uitspraak die ik nogal eens hoor. Terwijl ook hier geldt dat het onderliggende probleem blijft bestaan: iedere maand later starten betekent dat de kans op betere projectresultaten wordt opgeschort. Een iets meer onconventionele benadering zou hier wellicht versnelling kunnen brengen: in plaats van een dergelijk traject als een fors ‘verbeterproject met een projectplan en projectteam’ op te starten zou een meer ‘agile’ aanpak kunnen helpen: een klein proefje door een paar personen. En van daaruit evalueren en kijken wat een volgend stapje zou kunnen zijn. Kortom een iteratieve aanpak en snel leren en bijstellen. Waarbij het tijdsbeslag en de risico’s tot een minimum worden beperkt.


Mijn conclusie

In het algemeen is snelle besluitvorming te prefereren. Maar we kunnen van de ander leren. Het zou verstandig zijn als Elon Musk iets meer de impact van zijn besluiten zou willen overwegen en politici en management-teams meer onconventionelere keuzes maken en sneller beslissen; meer durf tonen. Zoals Nobelprijswinnaar literatuur Tony Morrison schreef: “Ik wil u ontmoedigen om iets te kiezen of een beslissing te nemen, gewoon omdat het veilig is. Dingen van waarde zijn dat zelden.”


Een gezond, gelukkig en besluitvaardig 2023 toegewenst!


Remco Reitsma– ProjectReports – Tel: 06 – 53 24 77 43 – [email protected]

 


Interessant?

Meld je aan om 2x per maand waardevolle tips en tricks over projectmanagement te ontvangen


Aanmelden