Een onbevangen topprestatie
Mooi was het! Die onbevangenheid van ‘ik heb wel lekker geschaatst” en “ik ben ook echt wel goed”. Esmee Visser won met volle overtuiging de 5000 meter schaatsen op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang en liet de Tsjechische titelhoudster Martina Sábliková met maar liefst 1,62 seconden achter zich! De Nederlandse sporters gingen met 8 gouden, 6 zilveren en 6 bronzen plakken terug naar huis, maar de overwinning van Esmee sprong er bij mij uit! Vol verbazing ging ze als eerste de finishlijn over. Van tevoren had ze 6.55 in haar hoofd en haar eindtijd was 6.50.33!
Ze geeft in Studio Sportwinter toe dat ze vanuit de underdog-positie veel minder druk heeft gevoeld en zich niet zoveel heeft aangetrokken van alle media-aandacht.
Bij het schaatsen voor heren werd de 5000 meter gewonnen door Sven Kramer. Helaas, ging het mis bij de 10.000 meter. Volgens Gianni Romme ging Sven ten onder aan bovenmenselijke spanning. Hij zakte symbolisch door het ijs met een 6e plaats.
Kunnen we hier nu iets van leren?
Persoonlijk denk ik van wel. Want ook in het bedrijfsleven proberen we goede prestaties neer te zetten door goede teams om ons heen te bouwen. Ook hier gaat het soms goed en soms pakt het verkeerd uit. Tijdens het managen van projecten wordt er wel eens te veel druk op een projectmanager gelegd. Zoveel dat de projectmanager op een gegeven moment een veel te groot deel van zijn tijd bezig is om verantwoording af te leggen. Niet alleen aan de stuurgroep, maar ook aan andere managers en experts zoals een PMO, de afdeling financiën, portfoliomanagement, kwaliteitscontrole, en nog heel veel meer.
De druk kan in sommige organisaties zo groot worden dat projectmanagers afbranden en de stuurgroep op zoek moet naar een nieuwe projectmanager. Het komt ook voor dat een stuurgroep een projectmanager tussentijds naar huis stuurt omdat die niet voldoet in hun ogen. Ik heb wel eens gezien dat op één project drie projectmanagers naar huis werden gestuurd. De vraag is wat een goede projectmanager is en of die eigenlijk wel bestaat.
De mythe van een goede projectmanager
Aan sommige projectmanagers kleeft in een organisatie het imago dat ze echt goed zijn. Maar waarop wordt dat gebaseerd? Op een paar succesvolle projecten? Was hun rol doorslaggevend? Uit onderzoek blijkt dat we een oordeel over mensen vaak baseren op slechts een paar kenmerken. Terwijl een projectmanager aan wel heel veel competenties moet voldoen volgens o.a. de Individual Competence Baseline van projectmanagers vereniging IPMA-NL.
In een van de gast-blogs zullen we dit jaar een expert op dit gebied eens laten ingaan op wat een goede projectmanager volgens IPMA-NL is. Misschien dat het beeld van die hele goede projectmanager in jouw organisatie dan een mythe blijkt te zijn. Of, laten we het hopen, dat het beeld wordt bevestigd door dat verhaal. Wordt vervolgd…
Remco Reitsma –
ProjectReports –
Tel. 06 – 53 24 77 43