Een inspirerend verhaal tijdens Projectmanagement in de Zorg
In mei heb ik het vijfde jaarcongres Projectmanagement in de Zorg bezocht. Dit jaar was het thema ‘In goede harmonie’ en heb ik meerdere inspirerende verhalen gehoord. In deze blog licht ik er één verhaal uit, van Medisch Spectrum Twente, winnaar van de Projectmanagement in de Zorg Award 2022. Het gaat over succesvol digitaal samenwerken tijdens de corona periode.
Samenwerken of tegenwerken?
In mijn loopbaan heb ik aardig wat strubbelingen gezien op het gebied van samenwerken. Vaak lijkt samenwerken meer op touwtrekken dan op wedstrijdroeien: veel inspanning maar weinig beweging. Het bekende verhaal van neuzen dezelfde kant op krijgen en dezelfde koers varen is in de praktijk nogal eens ver te zoeken.
Hoe mooi is het dan als je het verhaal hoort van Nancy, de projectmanager van Medisch Spectrum Twente. Ze heeft samen met twee andere organisaties, in harmonie en met succes, het Punt voor Parkinson Twente opgezet. Punt voor Parkinson is een samenwerkingsverband om parkinsonpatiënten vanuit verschillende disciplines beter te kunnen helpen. Dit viel mij op in haar verhaal over succesfactoren:
Onafhankelijkheid is van belang
Om te beginnen was Nancy als projectleider werkzaam bij één van de drie organisaties, hetgeen al meteen de sfeer neerzette van: we hebben geen ‘onafhankelijke’ projectmanager van buiten nodig. Nancy’s tip: gedraag je onafhankelijk, ook als je dat niet bent. Wel is er gekozen voor een onafhankelijk communicatieadviseur, een gemeenschappelijk verhaal en een duidelijk doel.
Kartrekkers per specialisme
Bij de samenstelling van de projectorganisatie heeft de projectleider werkgroepen samengesteld vanuit de verschillende organisaties. Daarin werd steeds één expert op een vakgebied, bijvoorbeeld huisvesting, als ‘kartrekker’ benoemd. Die kartrekker moest buiten de werkgroep om met de collega-experts van de andere organisaties afstemmen en participeerde namens hen in de werkgroep. Door steeds één kartrekker per specialisme te benoemen hield ze de groep klein. Bovendien werden lange discussies op die manier buiten de werkgroep gehouden.
Het bouwen van relaties binnen het team zorgt voor commitment
Vanaf de start heeft Nancy veel tijd besteed aan het bouwen van goede relaties in het team. Dat begon al tijdens de kick-off met het verstrekken van de contactgegevens van alle zestig betrokkenen en het doorgronden van de sterktes van alle leden van het team. En toen het implementatieplan klaar was heeft zij alle zestig betrokkenen individueel gesproken en gevraagd of ze het plan zagen zitten. Een forse klus, maar commitment heeft ze daarmee wel gekregen.
Dit project, dat geheel tijdens de corona periode is uitgevoerd en waarbij vrijwel alles digitaal is afgehandeld, is ook winnaar geworden van de op het congres uitgereikte Projectmanagement in de Zorg Award. Die prijs had ik natuurlijk ook onze klant De Zorggroep, die met haar ervaringen over het opzetten van een PMO genomineerd was, van harte had gegund. Volgend seminar weer nieuwe kansen…
Aanbeveling
De Stichting Projectmanagement in de Zorg heeft naast dit jaarlijkse congres regelmatig bijeen komsten en is voor projectleiders in de zorg een prachtig platform om inspiratie op te doen. Ik kan het van harte aanbevelen om je aan te sluiten, waardoor je de belangen rondom projecten in de zorg nog beter kan harmoniseren.
Remco Reitsma– ProjectReports – Tel: 06 – 53 24 77 43 – [email protected]