ProjectReports

Het weglekken van geld: Fictief verhaal of jouw werkelijkheid?

Het weglekken van geld: Fictief verhaal of jouw werkelijkheid?

Deze blog gaat over geld, in deze situatie zeker een gevoelig onderwerp. Het gaat namelijk over geld dat ten goede zou moeten komen aan de zorg, onderwijs en andere belangrijke taken. Alleen lekt een groot deel van het geld weg naar andere zaken. Als gevolg van projecten die uitlopen, meer kosten en helaas af en toe geheel mislukken. Daarbij gaat het om grote bedragen. Hoeveel geld lekt iedere maand in jouw organisatie weg door uitloop van projecten?


Een fictief verhaaltje

Marjolein is CEO van een groot ziekenhuis. Ze heeft een maandelijkse vergadering over de lopende projecten. “Even een vraag aan iedereen: hoeveel geld gaat er iedere maand verloren bij ons?” Het management team reageert overmatig enthousiast. “Ik eerst, ik eerst...”, hoort ze verschillende managers roepen. ‘Huh…?’


De werkelijkheid

Het fictieve verhaal is onzin; de werkelijkheid is precies het tegenovergestelde. Mensen praten niet graag over mislukte projecten, budgetoverschrijdingen of niet behaalde deadlines. Ik ook niet. Maar zou het niet verstandig zijn als je in ieder geval wel weet hoe groot het probleem is? Om op basis van die kennis te besluiten of het urgent is om met dit probleem aan de slag te gaan.


Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 15% van de projecten volledig mislukt en ruim 40% het geplande budget overschrijdt. Al voor een relatief klein project met een paar externen kan iedere maand uitloop al snel tienduizenden euro’s extra kosten. Voor grote projecten praten we als snel over meer dan €100.000,- extra kosten per maand. Al die extra kosten opgeteld levert soms een schrikbarend bedrag op. Het is goed als iedereen zich daarvan bewust is.


Conclusie

Alleen maar succesvolle projecten is een illusie. Wel valt er veel winst te halen als je in staat bent om projecten (1) beter voor te bereiden, (2) beter uit te voeren en (3) eerder bij te sturen. De eerste twee verbeteringen vormen de basis voor succes en vergen forse inspanningen. Eerder bijsturen is van de drie verbeteringen eigenlijk het snelst te realiseren. Met een aantal simpele hulpmiddelen kunnen opdrachtgevers en stuurgroepen in korte tijd leren tijdig bij te sturen. Benieuwd hoe?


ProjectReports Solo Test

1 gebruiker kan met 1 project onze applicatie uitproberen, met gratis begeleiding(ondersteuning).

Dat kost slechts 2 tot 3 uur tijd voor instructie, configuratie keuzes en inlezen/opvoeren van de projectgegevens.


Geheel kosteloos


Weglekken tegengaan

Het is zo ongeveer de keuze tussen: “Ja, interessant, we gaan het doen, maar het is nu te druk” of “Ik neem nu maatregelen tegen het weglekken van geld, omdat anders elke maand euro’s verloren gaan die onze organisatie hard nodig heeft.


Wat zou het in euro’s betekenen als jouw projecten op tijd en binnen het budget worden opgeleverd? Stuur me een mail als je het aanbod ProjectReports Solo Test wil proberen.


Remco Reitsma– ProjectReports – Tel: 06 – 53 24 77 43 – [email protected]

 


Interessant?

Meld je aan om 2x per maand waardevolle tips en tricks over projectmanagement te ontvangen


Aanmelden